به گزارش تابناک، در حالی که در شبانهروز گذشته، به نقل از منابعی غربی جزئیاتی از پیشنهاد ایران به 5+1 در رسانهها منتشر شده است، ال مونیتور مدعی است جزئیاتی در باره پیشنهاد ارائه شده از سوی ایران را از منبعی ایرانی دریافت کرده است.
به گزارش المانیتور، پیشنهاد ایران مواردی از جمله تعلیق غنیسازی بیست درصدی، قول تبدیل ذخایر بیست درصدی به میلههای سوخت و دست کشیدن از اورانیوم مصرف شده در راکتور آب سنگینی که قرار است در اراک ساخته شود را در بر میگیرد. ال مانیتور مدعی است که این اطلاعات را از منبعی ایرانی دریافت کرده است که در گذشته اصالت خود را ثابت کرده است.
این تعهدات در کنار پذیرش افزایش بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی باعث خواهد شد که غرب بتواند به این اطمینان برسد که ایران ناگهان بهسمت ساخت سلاح اتمی خیز بر نمیدارد.
طرف ایرانی که به سبب درخواست محرمانه ماندن مذاکرات ژنوخواسته است نامش فاش نشود به ال مانیتور گفته است که وزیر خارجه ایران، پیشنهادخود را در قالب دو مرحله شش ماهه ارائه کرده است.
در مرحله اول، ایران تولید اورانیوم بیست درصدی را متوقف میکندو تلاش میکند که ذخایر موجود خود را به میلههای سوخت برای راکتور تحقیقاتی تهرانتبدیل کند. ایران تاکنون بخشی از این 370 کیلوگرم اورانیوم غنی شده تا بیست درصدرا به میلههای سوخت تبدیل کرده و یا ذخایر خود را به این کار اختصاص داده است ولیدر مورد توانایی فنی ایران برای انجام این کار تردیدهایی وجود دارد.
بنا به گفته این منابع، دیگر بخشهایی که در این پیشنهادارائه شده است، عبارتند از:
-ارائه اطلاعات بیشتر در مورد راکتور آب سنگین اراک و از جمله دسترسی آژانسبرای نظارت بر ساخت آن. تکمیل این راکتور بارها به تاخیر افتاده است و اخیرا برایپایان سال 2014 برنامهریزی شده است. در گذشته دسترسی آژانس به این راکتور محدودبوده است. بنا به گفته این منبع، میتوان در زمان تکمیل این راکتور توافقی را باآژانس برای مدیریت سوخت مصرف شده در آن به سرانجام رساند. سوخت مصرف شده در اینراکتور حاوی پلوتونیوم خواهد بود که میتوان با آن هم بمب هستهای ساخت. این توافقشبیه به توافقی خواهد بود که اکنون ایران با روسیه دارد و سوخت مصرف شده درنیروگاه بوشهر را به این کشور باز میگرداند.
-نظارت کامل بر تاسیسات غنیسازی در فردو که به یک مرکز تحقیقاتی تبدیل خواهدشد و مذاکره بر سر محدود کردن میزان تولید در تاسیسات هستهای نطنز
-تصویب پروتکل الحاقی پیمان عدم اشاعه که امکان بازرسیهای سرزده را فراهمخواهد کرد.
نمایندگان طرف مقابل به سوالات ال مانیتور در مورد جزئیاتادعایی در مورد پیشنهاد ایران پاسخی ندادهاند و قول خود در مورد محرمانه نگاهداشتن مذاکرات در این مرحله حساس را یادآور شدهاند.
این پیشنهاد هرچند ایدههای جدیدی را در بر میگیرد ولیشامل درخواستهای پیشین 5+1 برای خروج اورانیوم بیست درصدی از ایران، تعلیق فعالیتفردو و توقف کار تکمیل راکتور اراک نمیشود و اشارهای هم به حجم ذخایر رو بهافزایش اورانیوم غنی شده با غلظت پایینتر ایران نمیکند که اکنون به حدود ده تنرسیده است.
طرف مقابل پس از پایان مذاکرات هر چند از ارائه جزئیاتمربوط به پیشنهاد ایران سر باز زد ولی رویکرد جدید ایران به مذاکرات را ستود. وندیشرمن معاون وزیر خارجه آمریکا که ریاست تیم آمریکا در مذاکرات را بر عهده دارد بهسی ان ان گفته است که تیم ایران این بار با پیشنهادی مفصل و دارای جزئیات واردمذاکره شده است که وی در مدتی که پیش از این با ایرانیها مذاکره کرده است، شاهدآن نبوده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفته است که ما و طرف ایرانیچارچوبی برای مذاکرات داشتهایم. ما مذاکراتی خواهیم داشت تا روشن شود که هدفنهایی مذاکرات چیست، گامهایی که باید برداشته شود کدام است و گام نخست اعتمادسازچگونه گامی خواهد بود.
پیش از این گفته شده بود که ایران با پیشنهاداتی جدی واردمذاکرات خواهد شد ولی بر این نکته تاکید دارد که هدف نهایی مذاکرات در ابتدا روشنشود.
مقامات ایرانی همچنین گفتهاند که میدانند کنگره آمریکاتحریمها را در ابتدا لغو نخواهد کرد و این ایده در شرایطی که کنگره از تحریمهایجدید سخن میگوید واقعبینانه به نظر میرسد. بعضی از سناتورهای آمریکایی طرحهاییرا پیشنهاد کردهاند که به رئیس جمهور این کشور اجازه استفاده از نیروی نظامی علیهبرنامه هستهای ایران را میدهد. به همین سبب، پیشنهاد ایران بیشتر قطعنامههایسازمان ملل و نه قوانین آمریکا را هدف گرفته است.
البته طرف آمریکایی نیز باید گامهایی را در برابر اقداماتایران بردارد که میتواند بعضی فشارها بر ایران را بر دارد و نیاز به موافقت کنگرهآمریکا نیز ندارد. یکی از این گزینهها برداشتن موانع خرید دارو توسط ایران ازآمریکا و اروپا خواهد بود که هر چند ادعا میشود از تحریمها مستثنا شده است ولیبه دلیل نبود کانال مستقیم و مجاز بانکی بین ایران و بانکهای اروپا و آمریکا بهمانع برخورد کرده است.
آدام ژوبین رئیس دفتر کنترل داراییهای خارجی در وزارتخزانهداری آمریکا که مامور اجرای قوانین تحریمی ایالات متحده است برای اولین باردر ژنو در تیم آمریکایی مذاکرات حضور داشت.
شرمن در مورد چرایی حضور ژوبین در تیم آمریکایی حاضر در ژنوبه سی ان ان گفته است: «دلیل حضور تیم مربوط به تحریمها در این جا این است کهایران درخواست رفع تحریمها را کرده است ولی آنها باید محدوده تحریمها را بدانند،بدانند که الزامات تحریمها چیست، آنها چگونه اجرایی میشوند و شیوه رفع آنها چیستو این که حفظ کدام تحریمها از دید ما ضروری است.»
آخرین نیوز
برچسب ها : سیاسی